De hieronder uitgeschreven informatie kunt u in de video's hierboven ook bekijken. 

 

Offline bruikbaar       Internet nodig

De game Shkorey

Wat kan een speler verwachten binnen het spel en hoe is het spel opgebouwd? We geven een uitleg over de gameplay en nemen u mee in de interactieve verhaallijnen van Shkorey.
1a. Downloaden en profiel aanmaken

Bij de eerste keer gebruik van Shkorey, maakt de speler eenmalig een profiel aan. De speler kiest een nickname en een avatar. Bij het aanmaken van het profiel kiest de speler ook de gewenste taal, Nederlands of Tigrinya.

Let op: in de verhaallijnen en startscherm kan rechtsboven in het scherm de gewenste taal op ieder moment gewijzigd worden, door te klikken op het taalvlaggetje. Gebruikers kunnen dus ook wisselen, bijvoorbeeld om bepaalde terminologie beter te kunnen begrijpen.

1b. Startscherm
Na het opstarten van de game, komt de speler in het startscherm. Op het startscherm van Shkorey staan de hoofdkarakters Winta, Milka, Meron, Lidiya en Samson afgebeeld. Zij hebben elk een eigen pagina binnen de game. Ook heeft het startscherm diverse knoppen. Deze lichten we hieronder toe.
 
  • Met de knop Speel Verhaal kiest de speler een hoofdkarakter. Vervolgens kiest de speler voor de introductiefilm of een hoofdstuk in de verhaallijn. Zie Inhoud verhaallijnen vanaf pag. 23 voor verdere toelichting.
  • Met de knop Speel Quiz neemt de speler deel aan een kennisquiz. Deze quizzes zitten ook aan het einde van elke verhaallijn. Zie kopje 5 hieronder voor verdere toelichting op de quizzes.
  • Met de knop Bekijk uitlegvideo vindt de speler een uitlegvideo (Nederlands en Tigrinya).
  • Met de knop Profiel en statistieken ziet de speler de eigen profiel instellingen en de eigen voortgang op de quizzes.
  • Met de knop Over Shkorey vindt de speler korte achtergrond informatie over het project Shkorey, en een link naar deze online handleiding.
  • Met de knop Beoordeel de app geeft de speler een beoordeling over de app.                                           
 
2. Verhaallijnen 
De verhaallijnen zijn de kern van de game. Via Speel Verhaal selecteert de speler een hoofdkarakter, en vervolgens de introductiefilm of een hoofdstuk. De hoofdstukken zijn interactieve verhaallijnen. De speler krijgt verschillende vormen van informatie en helpt het hoofdkarakter met het maken van keuzes. Deze keuzes beïnvloeden deels het verloop van de verhaallijn. Hierdoor oefent de speler in een veilige omgeving met het maken van keuzes en ‘ervaart’ wat de implicaties zijn van verschillende keuzes. Ieder hoofdstuk heeft één bepalende keuze waardoor de verhaallijn verandert, de andere beslissingen beïnvloeden de verhaallijn niet.
 
 
 
De verhalen in de verschillende hoofdstukken volgen elkaar op. De verhalen van de verschillende hoofdkarakters zijn aan elkaar verbonden, maar kunnen los van elkaar gespeeld worden. De speler krijgt het meest volledige beeld wanneer alle hoofdstukken van alle karakters zijn gespeeld. Dit verdeeld over de tijd en naar gelang de interesses van de speler. De speeltijd per hoofdstuk is ongeveer 10-15 minuten. In de verhaallijnen zit relevante kennis en informatie verweven. Ieder hoofdstuk sluit af met een quiz over de gedeelde informatie. Een overzicht van de inhoud en subthema’s van alle hoofdstukken vindt u in deze handleiding onder  Inhoud Verhaallijnen.

Hoofdkarakters en thema's 

Profielpagina en hoofdstukken

Scéne verhaallijn

Let op: kijk bij Tips voor verschillende beroepsgroepen  hoe u deze verhaallijnen kunt inzetten bij groepen en individuele cliënten.

3. Hulpknoppen 
Bij iedere verhaallijn vindt de speler bovenin het scherm drie hulpknoppen. De inhoud onder deze hulpknoppen sluit aan bij de onderwerpen en gebeurtenissen in het verhaal.
De drie hulpknoppen zijn:

Onder de knop Help vindt de speler aanvullende informatie rondom de sub-thematiek. Hierbij wordt verwezen naar online hulpbronnen en informatie, in het Nederlands en indien beschikbaar in het Tigrinya. Er wordt o.a. verwezen naar relevante pagina’s op Zanzu van Rutgers, diverse hulpmiddelen van Pharos en De Verloskundige. Een standaard link bij ieder hoofdstuk is Hulp in jouw buurt (zie ook punt 4 hieronder).

4. Hulp in jouw buurt

Onder de knop Help staat standaard de optie Hulp in jouw buurt. Dit is een online sociale kaart, waarmee de speler met de eigen postcode zorg- en dienstverlening in de eigen regio vindt. De speler kan specifiek zoeken op ondersteuning per hoofdthema. Vanuit Hulp in jouw buurt kan met 1 klik gebeld of gemaild worden naar de organisaties op de kaart.

Via de oranje knoppen Organisatie toevoegen en Suggestie maken (zie plaatje hiernaast) kunnen organisaties of spelers nieuwe punten toevoegen op de kaart. Opname in de kaart wordt geverifieerd bij de betreffende organisatie.

Wilt u uw organisatie ook vindbaar maken voor Shkorey spelers?
Ga dan naar Hulp in jouw buurt en voeg uw organisatie toe. 

Afbeelding Hulp in jouw buurt

5. Quiz(deels offline bruikbaar)

De quizzes zijn op meerdere manieren bruikbaar. Allereerst wordt elk hoofdstuk (zie kopje 2) afgesloten met een quiz. In de quiz is informatie uit de verhaallijnen en de hulpknoppen verwerkt. De speler kan hier punten mee scoren en de eigen resultaten eventueel delen via social media. Het spel selecteert automatisch relevante quizvragen.

Via het startscherm kunnen met de knop Speel Quiz de quizzes ook direct (dus zonder doorloop van de verhaallijnen) gespeeld worden. Hierbij heeft de speler drie opties:

Let op: kijk bij Tips voorverschillende beroepsgroepen hoe u deze quizzes kunt inzetten bijgroepen en individuele cliënten.

Quiz spelen  
De speler kiest zelf de onderwerpen en een avatar.
 
 
 
 
 
 
 

Startscherm quiz   

Zelf quiz maken
Een gebruiker (bijvoorbeeld een docent of andere speler) is de quizmaster. De quizmaster kiest de onderwerpen, de reactietijd en wanneer de quiz start. Via een code nodigt de quizmaster andere spelers uit om samen de quiz te spelen. Let op: deze functie kan meertalig worden gebruikt. Iedere deelnemer kiest zelf de gewenste taal voor het eigen scherm.

 Quizonderwerpen 

Meedoen met quiz  
Via een door de quizmaster gedeelde code kan de speler meedoen aan een groepsquiz. Iedere speler beantwoordt de vragen via de eigen telefoon in de eigen gekozen taal. 
 
 
 
 
 

 Invullen gamecode