Filmteam Shkorey

Korte filmproducties voor in de game Shkorey én daarbuiten

Eind 2021 startte het filmteam Shkorey. Onder begeleiding van filmmakers Afra Jonker, Jurjen Jellema en Jeroen van de Bovenkamp werkt een groep Eritrese jongeren aan hun filmmaking skills. Het gehele proces van film maken komt aan bod: van scripts- en scenario’s schrijven tot cameraplattegronden en geluid.

Het filmteam Shkorey is onderdeel van de randprogrammering van het Shkorey project. Met het filmteam Shkorey geeft het project mede invulling aan de actieve deelname en inbreng van jongeren uit de doelgroep. Inspiratie voor deze aanpak kan worden gevinden in een visuele onderzoeksmethode genaamd ‘Cell Philming’ (MacEntee et al, 2016). Hierbij maken deelnemers met hun mobiele telefoon of andere opnameapparatuur korte video’s aan de hand van bepaalde vragen, uitdagingen of community issues. Het toepassen van methodes als dit kan helpen om de te ontwikkelen producten en kennis goed te laten aansluiten bij de (gevoelde) noodzaak voor sociale veranderingen vanuit de gemeenschap.

Door de inzet van het filmteam Shkorey heeft de content van de game Shkorey (karakterprofielen, verhaallijnen, thema’s) richting en vorm gekregen. Bijvoorbeeld door samen met de jongeren de karakterprofielen, belangrijke thema’s en verhaallijnen vorm te geven. De filmproducties die zij maken worden zowel gebruikt in de game als daarbuiten. Bijvoorbeeld op sociale media of als gespreksstarter bij groepsbijeenkomsten of in het klaslokaal.

Voordat het filmteam Shkorey aan de slag ging met de filmproducties voor in het spel, werkten zij aan een korte, Nederlandstalige proefproductie. ‘Ik ben zwanger‘ vertelt het verhaal van Ruta, die erachter komt dat ze onbedoeld zwanger is geworden. Haar vriendje Sami begrijpt er niks van. ‘We hebben het toch altijd veilig gedaan?’. Wat hij niet weet is dat de relatie tussen Ruta en haar vader complex en soms zelfs gewelddadig is.

Het filmteam maakt voor ieder hoofdkarakter van de game Shkorey een introductiefilm. De films zijn in het Tigrinya gesproken, met Nederlandse ondertiteling. De introductiefilm geeft de speler een inkijkje in wat de belangrijkste uitdaging in het leven van de hoofdkarakters zijn. Dit nodigt uit tot het verder doorlopen van de verhaallijn van het karakter en het spelen van zijn/haar hoofdstuk in het spel. Bekijk alle Shkorey films hier. 

Wilt u Eritrese mensen bereiken met uw (maatschappelijke) boodschap of belangrijke informatie? Het jongeren team kan u helpen om hen te bereiken middels film of video. Neem contact op via info@shkorey.nl.

Meet the team

Daniel Tuem

Daniel schrijft en regisseert. In eigen beheer produceert hij de film ‘Hewan op de vlucht’ en hij heeft een eigen YouTube kanaal.

Eyerusaliem Eyob

Eyerusaliem acteert en doet camerawerk. Ze heeft een eigen kleding webshop, genaamd Salema Fashion.

Shewit Daniel

Shewit schrijft en acteert. In eigen beheer produceerde zij o.a. een eerdere film over Lidiya, een Eritrese vrouw met HIV.

Ermias Paul

Ermias schrijft, is cameraman en doet geluid/muziek. Toen hij nog in Eritrea woonde schreef hij al scripts.

Even Bekeret

Even acteert en doet geluid. Hij wil professioneel acteur worden.

Amine Tesfay

Amine is bij Shkorey begonnen met acteren. Hij speelt hoofdkarakter Samson en doet geluid in scénes waar hij zelf niet in speelt.

En vele anderen

Aan iedere productie werken veel mensen mee, o.a. t.a.v. productionele ondersteuning, bijrollen, hulpmiddelen en filmlocaties.