Game Shkorey

Een cultuur-sensitieve game voor Eritrese mensen over relaties, seksualiteit en opvoeden. 

In 2021 werd gestart met de ontwikkeling van de mobiele game Shkorey. Het spel vormt het hoofdonderdeel van het project. In een veilige, laagdrempelige en cultuur-sensitieve spelomgeving kunnen spelers zowel alleen als in groepsverband oefenen met verschillende gedragskeuzes en op speelse wijze hun kennis rondom de thematiek testen. Via interactieve story-telling maken spelers kennis met vijf verschillende hoofdkarakters. Elk hoofdkarakter heeft zijn of haar eigen uitdagingen en de speler helpt het karakter om verschillende keuzes en oplossingen te verkennen. Ook krijgt de speler extra (contextuele) informatie over bijv:

  • de verschillende tussen Eritrea en Nederland t.a.v. de thematiek
  • direct toepasbare tips & tricks
  • one-click links naar relevante online hulpbronnen
  • directe hulp in de eigen omgeving via de sociale kaart.  

Het doel is om spelers te faciliteren in het maken van geïnformeerde keuzes t.a.v. hun eigen leven en onderlinge gesprekken hierover op laagdrempelige wijze te stimuleren. 

Download de game

Shkorey is uniek

Tigrinya, de moedertaal van de meeste Eritreeërs, is een relatief kleine taal, net als het gebruikte alfabet (gheez). De diaspora is verspreid en de Eritrese maatschappij is nog in mindere mate gedigitaliseerd. Deze combinatie van factoren zorgt mede voor een klein aanbod van passende online informatiebronnen. En juist die online bronnen kunnen een grote rol spelen in bijvoorbeeld seksuele voorlichting, seksuele ontwikkeling en het vinden van informatieve ondersteuning wanneer je voor het eerst een gezin start. Met Shkorey maken wij het eerste spel ter wereld dat middels serious gaming zich richt op Eritrese mensen. Dat maakt Shkorey uniek! (En dat terwijl het oudste spel ter wereld, ge’beta genaamd, haar oorsprong heeft in het huidige Eritrea). 

Internationale samenwerking 

Het bouwen van Shkorey wordt gedaan in een unieke samenwerking tussen de studio’s 8D-games uit Leeuwarden en Leti Arts uit Ghana. 8D-games neemt het inhoudelijke en technische deel voor haar rekening. Vanuit hun kantoor in Leeuwarden, is verbinding met de deelnemende jongeren en de projectgroep goed te onderhouden. Voor Shkorey is het belangrijk dat Eritrese mensen zich niet alleen herkennen in de inhoud, maar ook in de wijze waarop het spel eruit ziet. Leti Arts heeft jarenlange ervaring in het ontwerpen van spellen en werelden die gebouwd zijn op African cultural heritage. Zij ontfermen zich over de animaties en designs in het spel. Leti Arts ontwikkelde ook My Jorley, het project uit Ghana dat model stond voor de wijze waarop het Shkorey project is ingericht. 

MEER LEZEN >

Shkorey maken wij samen!
Co-creatie als belangrijkste strategie voor ontwikkeling en implementatie

Game night

De samenwerking tussen 8D-games en jonge Eritreeërs voor de game ontwikkeling startte met een game-night bij 8D-games op kantoor! Belangrijke vragen: welke spellen vind je leuk en wat kun je ervan leren? Spelplezier en lekker Eritrees eten stonden centraal!

Meer lezen

Concepten pitchen

Na inhoudelijke verschillende sessies met Eritrese jongeren, werden in maart 2022 drie game concepten gepitched en besproken. De definitieve keuze viel op een combinatie van een story-telling game met en kennisquiz. Samen kunnen spelen werd erg belangrijk gevonden!

Meer lezen

Probleemstorm

Met projectpartners en andere professionals zijn probleemstorm sessies georganiseerd. Met deze methode werd verder gespecificeerd welke onderwerpen aan bod moesten komen in het spel. En hoe het spel toegepast kan worden in verschillende werkpraktijken. 

Meer lezen

Testen

Na een uitvoerige verkenningsperiode, kon in december 2023 de eerste klikbare versie van het spel getest worden op het Friesland College in Leeuwarden. 

Meer lezen

Animatiestijl

Ook animatiestijl van Shkorey werd bepaald in samenspraak met de doelgroep. Er is gekozen voor een realistische stijl, waarbij het uiterlijk van karakters is gebaseerd op mensen die bij het project betrokken zijn. 

Meer lezen